Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Achtergronden / Continuous Delivery & DevOps

Continuous Delivery & DevOps

Nu steeds meer IT-projecten op een "Agile" manier worden uitgevoerd wordt er steeds meer gevraagd van de IT-organisatie als geheel. Dit lijkt een contradictie: Agile wordt veelal geassocieerd met kleine flexibel opererende teams. Wat vaak wordt vergeten is de operationele kant van de zaak.

Wat is Continuous Delivery?

Klanten hebben steeds veranderende eisen waardoor nieuwe functionaliteit in een continue stroom geimplementeerd moet worden. Continuous Delivery is een grotendeels geautomatiseerd proces dat de oplevering van software en andere digitale services versneld. Het zorgt ervoor dat nieuwe diensten, bugfixes of speciale aanbiedingen snel en met een minimum aan menselijke tussenkomst kunnen worden geimplementeerd. Omdat het mogelijk wordt om vaker kleine wijzigingen door te voeren, die veel minder risico met zich meebrengen dan enkele grote wijzigingen, is het mogelijk om veel sneller specifiekere terugkoppeling te krijgen over wat werkt en wat niet.

Continuous Delivery platforms en tooling maken het mogelijk om de infrastructuur te modelleren en te beheren als code. Infrastructuur gemodelleerd en beheerd als code is versioneerbaar, testbaar en herhaalbaar en leidt tot een grote kwalitatieve verbetering van nieuwe releases.

Hoe werkt Continuous Delivery?

Het volgende plaatje laat zien hoe Continuous Delivery in zijn werk gaat:
Het proces begint waneer het team nieuwe code toevoegd aan het versie beheer systeem. Het eindigt wanneer de wijziging in productie wordt genomen. Daar tussenin gebeurt nog een hele boel. Continuous Integration wordt getriggerd op het moment dat code wordt ingechecked in het versie beheer systeem. Dit betekent dat iedere keer wanneer iemand een wijziging incheckt er automatisch een build- en build-verificatie wordt uitgevoerd. Na een succesvolle build worden automatisch andere tests uitgevoerd, waaronder functionele en performance tests. Dit zijn de Quality gates. Merk op dat in iedere stadium feedback wordt geleverd aan het ontwikkelteam. Feedback is een belangrijk onderdeel van Continuous Delivery. Zodra een stap faalt worden de juiste mensen op de hoogte gesteld omdat het proces stagneert totdat het probleem is opgelost. In de laatste stap wordt de build geaccepteerd en wordt deze live gezet.

DevOps

Continuous Delivery wordt vaak geassocieerd met een methodiek genaamd DevOps, wat vraagt om een hechte samenwerking tussen de tradiationeel gescheiden disciplines van ontwikkeling en beheer. Dit komt doordat continuous delivery het best werkt wanneer operationele teams en software ontwikkelaars deel uitmaken van hetzelfde agile proces. Alle betrokkenen werken samen bij alle aspecten van het project, inclusief testers en project managers. De te ontwikkelen applicatie en de infrastructuur waarop deze wordt uitgevoerd worden niet behandeld als verschillende, ongerelateerde entiteiten. Geen van beide heeft immers bestaansrecht zonder de ander.

Omdat DevOps niet alleen bereikt kan worden met de juiste tooling maar alleen met het doorvoeren van organisatorische wijzigingen, kan het voor veel bedrijven moeilijk zijn om deze methodiek te omarmen. Attribute ICT-Consultancy heeft niet alleen kennis van tooling maar kan u ook helpen met de implementatie van het bedrijfsproces en de benodigde culturele veranderingen bij deze transformatie.

Zie ook: