Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Achtergronden / ESB of SOA of allebei?

ESB of SOA of allebei?

ESB en SOA zijn begrippen die nogal eens door elkaar worden gehaald. In dit artikel worden in het kort de overeenkomsten en verschillen uit de doeken gedaan.

ESB

Een ESB of Enterprise Service Bus is een architectuur die uitgaat van een centrale component (een bus) waarin alle informatiestromen binnen het bedrijf samenkomen. Doordat deze informatiestromen worden onderkend als aparte diensten (services) en omdat de informatie op een generieke manier wordt aangeboden en afgenomen spreekt men van een bedrijfsbrede service bus.

SOA

Bij SOA gaat het niet zozeer om de manier (bv. gebruikte technologie) waarop de diensten worden gepresenteerd (centraal of gedistribueerd) maar juist dat alle systemen binnen deze architectuur de diensten aanbieden en afnemen op een uniforme manier.

ABC

Vaak wordt een SOA geimplementeerd middels het gebruik van een ESB, maar het kan ook zonder (bv. door het toepassen van webservices). Een ESB zal op een gegeven moment functionaliteit uit de ontsloten systemen als uniforme diensten beschikbaar stellen en uiteindelijk evolueren naar een SOA.

Dit laatste vatten wij dan ook als volgt samen in het zogenaamde "abc" van de systeem integratie:

  1. start met het ontsluiten van systemen via adapters en een centrale messagebroker en zorg voor uniforme gegevensstructuren: het EAI-concept;
  2. schaal op naar een bedrijfsbrede busstructuur en het gebruik van routing en mediation tools: het ESB-concept;
  3. implementeer diensten op basis van de reeds ontsloten functionaliteit en maak deze op uniforme wijze beschikbaar: het SOA-concept.

Logischerwijze kunnen aan stap a. ook concepten als CDM, MOM en EDA worden toegevoegd. Stap b. kan worden uitgebreid met BAM en CEP, terwijl stap c. zou kunnen worden gevolgd door of uitgebreid met BPM. Hoe het ook zij: met een EAI als basis ligt een SOA binnen handbereik.