Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Diensten / Implementatie

Implementatie

Veel integratie software architecturen gaan tegenwoordig uit van een ESB (Enterprise Service Bus) en/of een SOA (Service Oriented Architecture). In beide gevallen is het nodig dat backend systemen worden ontsloten om informatie op een generieke wijze aan andere systemen beschikbaar te kunnen stellen.

Werkwijze

Een goede aanpak is om voor de verschillende backend systemen Adapters (ook wel Connectors genoemd) te maken die de informatie en diensten die in een applicatie liggen besloten voor de buitenwereld geschikt te maken. Omdat ieder systeem vaak zijn eigen manier heeft om ermee te koppelen is meestal zowel een protocol vertaling als een transformatie van het gegevensformaat noodzakelijk. De adapter verzorgt die vertaling en zorgt ervoor dat informatie in een bedrijfseigen formaat (meestal XML) beschikbaar wordt gemaakt. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een centrale messagebroker komt men al snel tot een ESB als integratie oplossing. Zonder centrale bus kan SOA als architectuur uitkomst bieden, in een SOA-omgeving gebaseerd op webservices kunnen services elkaar namelijk rechtstreeks aanroepen.

Basis voor een goede integratie aanpak blijft volgens ons EAI: door gebruik van adapters en een common datamodel (CDM) wordt een infrastructuur verkregen die is voorbereid op de toekomst. Op het moment dat het EAI concept goed is uitgekristaliseerd kunnen aanvullende en complexere architecturen als ESB, EDA, BPM en SOA worden geintroduceerd.

Altijd maatwerk

De belofte van EAI (Enterprise Application Integration) was dat in de loop der tijd voor ieder systeem wel een standaard adapter beschikbaar zou zijn waardoor het koppelen van applicaties slechts een kwestie van de juiste gegevensmappings zou zijn. De praktijk is op dat gebied echter heel anders gebleken. Organisaties werken vaak aan een bedrijfseigen informatie architectuur, waarin beschreven staat hoe gegevens over bedrijfsentiteiten moeten worden vastgelegd. Daarnaast heeft een bedrijf altijd eigen wensen op het gebied van koppelingen waarmee door standaard adapters doorgaans niet an kan worden voldaan. Dit betekent dus dat er in de praktijk altijd maatwerk nodig is om systemen op een goede manier te kunnen ontsluiten.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij draaien al sinds begin 2001 mee in verschillende integratie projecten en hebben door vallen en opstaan geleerd welke best-practices te implementeren en welke valkuilen te vermijden. U kunt ons inschakelen voor het bemensen van integratie projecten en wij zullen u graag met raad en daad terzijde staan.