Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Diensten / Versnellen ontwikkelproces

Versnellen ontwikkelproces

Na enkele Proof of Concepts en het uitvoeren van enkele kleinere afgebakende projecten wordt het tijd om het service landschap verder vorm te geven. Vaak gaat het om tientallen of zelfs honderden services. Het bouwen en configureren van al deze services kost veel werk, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid re-work die eraan zit te komen op het moment dat de services daadwerkelijk getest en uitgerold gaan worden.

Code generatie

Dit vraagt dan ook om een gedegen aanpak: het genereren van services op basis van templates kan hierbij uitkomst bieden. Door het gebruik van templates wordt veel repeterend werk vermeden en kan men zich concentreren op de twee belangrijkste dingen:

  1. het helder krijgen van de service definities (schema's, structuren, gebruik van het common datamodel, processen rondom service ontwerp);
  2. het uitkristalliseren van de gebruikte software implementatie patronen, dit gaat veel verder dan alleen message exchange patterns: ook de manier waarop exception-handling wordt geïmplementeerd en de wijze van deployment zullen in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk zijn en re-work ligt dan in het verschiet.

Doordat veel integratie tools bijna alleen nog maar gebruik maken van XML-bestanden ligt het voor de hand om voor het genereren XML-gebaseerde oplossingen te gebruiken. De aanpak die wij daarbij hanteren gaat uit van een template project, dat een werkende implementatie van een of meerdere services mag zijn. Hierdoor kan het template op zichzelf worden uitgetest. Met behulp van XPath-expressies en een speciaal door ons ontwikkelde DSL kunnen uit het template binnen afzienbare tijd honderden of zelfs duizenden services gegenereerd worden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij hebben veel ervaring met het opzetten van code-generatoren op basis van scripts, Excel-sheets of databases met configuratie, bouwen en testen van templates, automatisch genereren van test-cases, etc. Ook over het embedden van automatische code-generatie in het build- en release-proces kunnen wij u van gedegen advies voorzien.